ptss

PTSS-syndroom beïnvloedt je dagelijkse leven

Is een post-traumatische stress stoornis ook wel PTSS-syndroom genoemd, die wordt veroorzaakt door getuige te zijn van of deel uit te maken van een beangstigende of shockerende gebeurtenis. Wat de reden kan zijn dat de productiviteit in het dagelijkse leven negatief beïnvloed. PTSS is het best bekend als de aandoening die mensen treft die in het leger hebben gediend die waarschijnlijk een afgrijselijke gebeurtenis op het slagveld hebben meegemaakt.

Toch kan het ontwikkelen van PTSS een natuurlijke reactie zijn op enkele pijnlijke of tragische ervaringen, zoals lichamelijk geweld, seksueel misbruik, ongevallen of elk ander vorm van geweld. Symptomen van PTSS is het in een verhoogde staat van angst verkeren ‒ vooral gepaard met terugkerende slechte herinneringen. Dit uit zich in slapeloosheid, humeurigheid en het vermijden van plekken en situaties die deze “flashbacks” veroorzaken.

Help iemand die lijdt aan PTSS.

PTSS-syndroom kan een grote impact hebben op het gezinsleven. Het omgangsgedrag is praktisch onmogelijk, doordat ze minder waarde aan iedereen hechten. Misschien heb je het gevoel dat je ze heel voorzichtig moet zijn en ze met zijden handschoentjes moet aanpakken, omdat ander de bom barst.. Misschien moet je daardoor meer op je schouders nemen in de dagelijks omgang en teleurstellingen in je geliefde accepteren, of proberen om te gaan met de woede uitbarstingen en zorgelijk gedrag.

De symptomen van PTSS kan leiden tot ontslag, alcoholmisbruik, gebruik van verdovende middelen of andere narigheid die het gezin kunnen treffen. Het beste is om professionele hulp in te roepen. Psychotrauma Expertise Centrum is gespecialiseerd in het behandelen van PTSS. Bezoek de website https://psytrec.nl/ en neem contact op. Wacht niet tot het probleem erger wordt!