Dementie

Voordeel van visolie supplementen voor ouderen?

Omega-3 vetzuren (visolie supplementen) kunnen sommige oudere volwassenen helpen om dementie te vermijden en langer te leven, maar ze kunnen de stemmingen van ouderen die depressief zijn niet opvrolijken. Dat is de korte versie van drie nieuwe studies uit de uitgave van september van The American Journal of Clinical Nutrition.

De studies concentreerden zich op oudere volwassenen en omega-3 vetzuren, die het lichaam gezond moet zijn en die het lichaam slechts van voedsel (zoals zalm, haring, walnoten, en lijnzaad) of supplementen kan krijgen.

Hoewel de drie nieuwe studies alle drie gericht zijn op oudere volwassenen, zijn omega-3 vetzuren belangrijk voor mensen van alle leeftijden. De nieuwe studies “onderstrepen het potentiële belang van het behoud van een hoge inname van omega-3-vetzuren gedurende het hele leven via de voeding”, aldus een redactioneel artikel dat samen met de studies is gepubliceerd.

Omega-3s en langer leven

Het hebben van hoge bloedwaarden van het omega-3 vetzuur EPA, dat vooral in vis zit maar niet in planten, kan helpen om de levensduur te verlengen, zo blijkt uit een van de nieuwe studies.

De studie vond plaats in Noorwegen. De onderzoekers hebben omega-3 vetzuren gemeten in 254 zwakke, oudere mensen (gemiddelde leeftijd: 82 jaar) die in een Noors ziekenhuis zijn opgenomen.

In de loop van de volgende drie jaar, zouden de patiënten met hoge bloedniveaus van EPA minder waarschijnlijk zullen sterven dan die met lage niveaus van EPA.

Die bevinding kan voortkomen uit EPA’s hart-gezonde voordelen, aangezien hart-en vaatziekten de schuld zijn van de meeste sterfgevallen van patiënten. Andere omega-3 vetzuren – en omega-6 vetzuren, die vaker voorkomen dan omega-3 vetzuren in de typische Amerikaanse voeding – hadden geen invloed op de resultaten. Ook Myprotein kan een ondersteunende werking hebben.

Minder dementie met Omega-3s

In de tweede studie, zouden mensen met hoge bloedspiegels van EPA minder snel dementie ontwikkelen. De studie komt uit Frankrijk, waar onderzoekers nieuwe gevallen van dementie in vier jaar tijd onder ongeveer 1200 mensen van 65 jaar en ouder hebben opgespoord.

Toen de studie begon, verstrekten de deelnemers bloedsteekproeven. Tijdens de studie, zouden de mensen met hogere EPA bloedniveaus minder waarschijnlijk dementie ontwikkelen. En de mensen die regelmatig vissen aten, hadden minder kans om tijdens de studie dementie te ontwikkelen.